Eczacılık Meslek Bilimleri

Farmasötik Kimya Anabilim Dalı

         Medisinal ya da farmasötik kimya yeni terapötik bileşiklerin tasarımı ve bu bileşiklerin yararlı kimyasal ilaçlar haline getirilmesiyle ilgilenen ve bunun için ilaç etkisinin mekanizmasını anlamaya ve açıklamaya, ilacın kimyasal yapısı ile aktivitesi arasında ilişkiler kurmaya çalışan bir bilim dalıdır. Medisinal kimya; organik kimya, biyokimya, analitik kimya, farmakoloji, toksikoloji, moleküler biyoloji, istatistik, vücut kimyası gibi bilimlerin kesiştiği multidisipliner bir bilim dalıdır.

   Farmasötik kimya dersinin genel amacı, halihazırda tedavide kullanılmakta olan sentetik ve yarı sentetik ilaçların sentezleri, yapısal karakterizasyon işlemlerinin yapılması, kalitatif ve kantitatif analizleri, yeni terapotik kullanım için uygun olan kimyasal oluşumların tanımlanması, yapı-aktivite (SAR) ilişkileri, terapötik etkileri, metabolizmaları ve yan etkileri gibi ilgili tüm hususların öğrencilere anlatılması ve bu konularda genel bilgiler verilmesidir. Ayrıca, gelişen günümüz teknolojisinin takibi yapılarak yeni ilaç araştırma ve geliştirme yöntemlerinin öğrencilere aktarılması ve bu alanlara katkı sunulması ana hedefler dahilindedir.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.